17 Φεβρουαρίου 2013

TOP 5 - Batiri Food #1

Από τότε που πρωτοήρθα στην Πόλη, αυτό που βλέπω παντού γύρω μου είναι φαγητά, φαγητά ΦΑΓΗΤΑΑΑ!!!! Φαγητά σε βιτρίνες, φαγητά στο δρόμο, φαγητά στο πεζοδρόμιο, φαγητά σε εστιατόρια, φαγητά σε ρόδες!!! Και βέβαια, ήθελα και ΘΕΛΩ να τα δοκιμάσω όλα!!! Παραδοσιακά φαγητά, ανατολίτικα, μεζεδάκια, γλυκά, πίτες, "βρώμικα", φαστ φουντ κτλ!!! Νομίζω είμαι σε καλό δρόμο!! 
Αλλά αφού δεν είμαι πλέον εδώ ως τουρίστρια, αλλά ζω εδώ, όταν μου ΄ρθει εκείνη η πείνα, που ναι μεν δεν θέλεις και να μαγειρέψεις... αλλά δεν θέλεις και να καταξοδευτείς στα εστιατόρια, καταφεύγω στις αγαπημένες μου μπατιρογρηγορονοστιμοκαταστάσεις!!!

Έφτιαξα, λοιπόν, το δικό μου top 5 για τη σεζόν Φθινόπωρο-Χειμώνας ΄12-΄13!! 
Η κατάταξη ΔΕΝ είναι αλφαβητική, ΔΕΝ είναι σύμφωνα με τις τιμές τους, 
αλλά ΕΙΝΑΙ σύμφωνα με τη δική μου γευστική και εγκεφαλική προτίμηση!!!!
Afiyet Olsun!!!

No.5.... Durum Döner, ή αλλιώς γύρος σε αραβική πίτα!!          
Πρόλαβα 2 δαγκωνιές πριν βγάλω φωτογραφία!!!                                                
Εντάξει, σαν εικόνα δεν σου λέει "ΦΑΕ ΜΕ!!"!! Δεν ξεζειλίζει από γύρο, ντομάτες, κρεμμύδια, αλοιφές   πατάτες κτλ όπως ο γνωστός γύρος στην Ελλάδα!! Αλλά αποτελεί μια λάιτ εκδοχή -το συγκεκριμένο είναι με κοτόπουλο- ικανοποιητική γευστικά και οικονομική (από 6 λίρες θα έλεγα και πάνω). Το προτιμώ όταν δεν πεινάω πολύ και δεν θέλω και να σκάσω στο φαί καθώς είναι αρκετά ελαφρύ!

No.4....... Islak Hamburger, ή αλλιώς Υγρά Σάντουιτς.
Sıçak sıçak!!!
Υγρά σαλτσένια ζεστά σάντουιτς!! Θα τα έχετε δει ίσως σε κάτι γυάλινα κουτιά γεμάτα ατμούς!! Ε ναι λοιπόν, είναι ότι καλύτερο σε στυλ hamburger έχω φάει εδώ και είναι ότι πρέπει για να κλείσει μια νύχτα με πολλά ποτά!! Έχει αρκετά πικάντικο μπιφτέκι και το ψωμάκι είναι μαλακό και ζεστό! Το συνδυάζω με αιράν! Είναι τέλειο! Κάνει περίπου 2 λίρες, αλλά επειδή ένα ίσον κανένα, με 5,5 λίρες μαζί με το αιράν έχεις χορτάσει!!!

No.3.......... Pilav, ή αλλιώς πιλάφι!!
Πιλάφι, όχι αστεία!!
Αυτή είναι μια υγιεινή επιλογή!! Θα το βρείτε παντού σε μαγαζιά με ταμπέλες όπως: Pilav dünyası, Pilav Station, Pilavcı κτλ! Ξεκινάς με απλό ρύζι με λίγα κρυμμένα ρεβύθια (3-4 λίρες) και μετά μπορείς να βάλεις διάφορα από πάνω, όπως: ρεβύθια, φασόλια, σαλάτα, κοτόπουλο, τζιγιεράκια, λουκάνικο, σάλτσα με κάρι κτλ. Μπορείς να κάνεις και συνδυασμούς, όπως έκανα εγώ σαλάτα-κοτόπουλο. Από τιμή λοιπόν, ξεκινάς με 3 ή 4 λίρες  και η υψηλότερη τιμή θα έλεγα είναι περίπου 7-8 λίρες!!

 No.2......... Balık Ekmek ve Midye Dolma, ή αλλιώς Σάντουιτς με ψάρι και μύδια γεμιστά!!
Σλουρπ!!
Αυτό είναι το ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ μου!!! Είναι η μυρωδιά που ΔΕΝ μπορώ να αντισταθώ!!! Πρόκειται για φιλέτο ψαριού, ψητό -αν και καμιά φορά το παρακάνουν με το λάδι- μέσα σε ψωμί ΨΩΜΑΡΑ και σαλάτα/ψιλοκομμένο κρεμμύδι! Είναι πολύ χορταστικό και κάνει γύρω στις 5 λίρες! Όσον αφορά τα μύδια, να αναφέρω ότι όσο ήμουν στην Ελλάδα, δεν τα εμπιστευόμασταν τα μύδια, οπότε ήμουν πολύ επιφυλακτική όταν τα πρωτοσυνάντησα στην Πόλη!! Στην αρχή δεν ήξερα ότι είναι γεμιστά, αφού ήξερα για μυδοπίλαφο ή μύδια αχνιστά!! Αλλά δοκίμασα ένα και από τότε αποτελεί ΤΟΠ για μένα!! Το ρύζι που είναι κρυμμένο μέσα είναι λίγο πικάντικο και με το λεμόνι πάει τέλεια! Τα δέκα μύδια κοστίζουν γύρω στις 5 λίρες στην καλύτερη (τουλάχιστον εδώ στη γειτονιά μας)!

Νο.1......... simit, ή αλλιώς κουλούρι!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Κουλούρια έχουμε και στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σαν το σιμίτ ΔΕΝ ΕΧΕΙ!!!
Το κουλούρι είναι το αγαπημένο μου!!!!! Πάει με όλα! Θέλεις να το κάνεις γλυκό, το γεμίζεις με μερέντα/μαρμελάδα/μέλι.. θέλεις αλμυρό, βάζεις πατέ ελιάς/τυρί κρέμα/τυρί/κασέρι/ζαμπόν κτλ κτλ!!! Χορταστικό και υγιεινό και το πιο φτηνό, από 75 κουρούς!! Και το καλύτερο το βρίσκεις παντού και όλη μέρα!!! Και αν το πετύχεις τη στιγμή που τα φέρνουν είναι ζεστό μαλακό αχνιστό!! 
Και ένα τιπ!! Το καλύτερο σιμίτ είναι αυτό στους δρόμους, στα κόκκινα αμαξάκια!! Αυτό που θα βρείτε στους φούρνους δεν είναι το αυθεντικό σιμίτ της Πόλης!!!

Ποπο!! Τα γράφω και μου 'ρθε μία ελαφριά πείνα!!! Χεχε!!! 
Θα ακολουθήσουν και άλλα top 5-batiri food. Έχουμε ολόκληρη σεζόν Άνοιξη-Καλοκαίρι 2013 μπροστά μας!!!!!

Εσάς ποιό είναι το αγαπημένο σας από το τοπ 5 αυτό;;;


6 σχόλια:

  1. Πω πω !!!
    Θα έλεγα να χτυπήσω 2-3 siçac siçac αν μπορούσα να πέταγα μέχρι στην Πόλη απόψε !!!!
    Νάσαι καλά που με μαθαίνεις τόσα όμορφα πράγματα για την Πόλη που λατρεύω !!!
    Καλή βδομάδα να έχουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ!!!! Και να φανταστείτε έχει κι άλλα πολλά να μάθουμε για την Πόλη!!!!

      Διαγραφή
  2. Τι με λες τώρα , ότι το σιμιτ ειναι καλύτερο από το κουλούρι της Σαλλλονίκης μας? Ομολογώ πάντως ότι όταν έφαγα το σάντουιτς με ψάρι με άρεσε ιδιαίτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι το μπαλικ εκμεκ είναι το καλύτερο!!! Όταν το ψωμάκι είναι και μαλακό!!!

      Διαγραφή
  3. Γειά σου Ισμηνάκι με τα ωραία σου!
    Αν και μόλις τώρα σηκώθηκα από το τραπέζι, η λαχταριστή σου ανάρτηση έκανε το στομάχι μου να βρεί λίγο κενό χώρο για μιά λιχουδιά.
    Εχεις δίκιο πως οι λιχουδιές στην Πόλη είναι παντού και ατελέιωτες.Απ'αυτά που αυτή την φορά ανέρτησες θα προτιμήσω τα μύδια ντολμά!Ασύλληπτη λιχουδιά!
    Στις αρχές που έμενα στο Κουτσούκ Μπέιογλου και δεν μίλαγα απολύτως καθόλου τουρκικά,πετάχτηκα στο Τσάμπιον και κάνοντας λάθος στα νούμερα αντί για 4 μου έδωσαν 40!!!!Έγινε χαμός στο σπίτι!Χαχαχα.
    Τα λέμε σύντομα από κοντά.
    Φιλιά,Θοδωρής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 40???? Ποπο!!!! Μυδο-πάρτυ θα έκανες!!! χαχα!!!!! Η αλήθεια είναι οτι η Πόλη έχει από όοολα τα καλάαα!!! Να δούμε πώς θα μαζευτούμε!!!!

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...