19 Ιανουαρίου 2014

#1. Να πάω σε 3 μουσεία - Μέρος Δεύτερο: Μουσείο Παιχνιδιών

Χρόνια και ζαμάνια!!! Έχω πολύ καιρό να γράψω είναι η αλήθεια.
Να ευχηθώ και Καλή Χρονιά σε όλους έστω και τόσο καθυστερημένα!!! Οι ευχές είναι πάντα ευχές!!Χεχε!!

Αυτή την εβδομάδα πήγαμε με το σχολείο στο Μουσείο Παιχνιδιών -Istanbul Oyuncak Müzesi. Αναρωτιέμαι γιατί δεν πήγα τόσο καιρό γιατί εγώ ξετρελάθηκα!! 
Το κτίριο βρίσκεται στην Ασιατική πλευρά της Πόλης, στο Γκιόζτεπε, και είναι παλιό ξύλινο σπίτι, yalı όπως τα λένε εδώ. Και έχει κάποιες εκπλήξεις, αλλά δεν έχω βγάλει φωτογραφίες απ' τον εξωτερικό χώρο!! Δεν θέλω να σας τα αποκαλύψω όλα!! 

Στο μουσείο αυτό θα βρείτε παιχνίδια κάθε είδους και από πάρα πολλές χώρες!! Στις ταμπελίτσες αναγράφονται τόσο οι χώρες προέλευσης αλλά και οι χρονολογίες. Υπήρχαν παιχνίδια από το 1850 και είμαι σίγουρη ότι μπορούσα να βρω και ακόμα παλαιότερα. Επίσης, είδα εντυπωσιακά παιχνίδια από χώρες όπως Γκάνα, Περού, Νέα Γουινέα. Βέβαια υπερτερούν αυτά που προέρχονται από τη Γερμανία και την Αμερική, και μπορώ να πω ότι αυτά της Γερμανίας ήταν τα πιο ποικίλα και είχαν τις πιο πολλές λεπτομέρειες στην κατασκευή τους. Μπορείτε να βρείτε τα πάντα!!! Τα παιχνίδια είναι όλα χωρισμένα θεματικά π.χ. ζώα, στρατιωτάκια, κουκλόσπιτα, αυτοκίνητα, τρένα κτλ Εντυπωσιακές συλλογές!

Ζωολογικός κήπος!

Ιππότες και πρίγκιπες, σπαθιά και πανοπλίες.

Συλλογή Star Wars
 Συχνά πυκνά στις βιτρίνες θα δείτε φωτογραφίες από το παρελθόν με παιδάκια και τα παιχνίδια τους!! Αυτό είναι το πιο ενδιαφέρον και συγκινητικό "κομμάτι" του μουσείου κατά τη γνώμη μου! Τα παιδάκια, που θα μπορούσαν να είναι οι γιαγιάδες, παππούδες ή και προπαππούδες μας, ποζάρουν με το παιχνίδι τους αγκαλιά. Και εμείς τώρα βλέπουμε το παιχνίδι τους το οποίο το κράτησαν τόσα χρόνια και έπαιξαν με αυτό τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους!! Δίπλα στις φωτογραφίες υπάρχει και η ιστορία του κάθε παιχνιδιού για τον καιρό που συντρόφευε το παιδί-φίλο του στα παιχνίδια του!


Και μια σχολική τάξη Made in Germany!!
Κυρ κυρ κυρ κυρ κυρ κυρ!!!!! 

Κεμπάπ, τούρκικο τσάι και λουκούμια στο βάθος!! Και του πουλιού το γάλα για τις κούκλες μας!!!
 Στο τέλος της περιήγησής μας στο μουσείο, όπου τα παιδιά ξετρελαμένα κοιτούσαν τα παιχνίδια αυτά που καμιά σχέση δεν έχουν με τα σημερινά (άλλο θέμα αυτό για ανάλυση!!), κατεβήκαμε δυο τρεις ορόφους και πήγαμε στην αίθουσα προβολών. Είδαμε ένα πολύ όμορφο βίντεο με όλα τα παιχνίδια, κυρίως τα κουρδιστά, να ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια μας! Μαϊμούδες όλων των ειδών, αρκουδάκια, κλόουν να κάνουν τα κόλπα τους..

Είμαι σίγουρη ότι τα παιδιά χάρηκαν την επίσκεψη στο μουσείο αυτό που όφειλε και όντως ήταν φιλικό για τα παιδιά (children-friendly). Οι βιτρίνες είναι χαμηλές και μπορούν να δουν όλα τα παιχνίδια. Εάν έχετε παιδιά και επισκέπτεστε την Πόλη, είμαι σίγουρη ότι θα σας αρέσει πολύ το συγκεκριμένο μουσείο! Βέβαια, δεν είναι απαραίτητο να έχετε παιδιά για να το επισκεφτείτε!! Εγώ σίγουρα θα ξαναπάω γιατί δεν κατάφερα να τα δω όοοοολα τα παιχνίδια γιατί είχα να προσέξω και τα παιδιά παράλληλα!! 

Για περισσότερες πληροφορίες για το μουσείο επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: 


Για το πρώτο μέρος του Νο. 1 της Πολίτικης Λίστας επισκεφτείτε το λινκ:
 
Να περνάτε όμορφα!!!
Güle Güleeee!!!!

1 σχόλιο:

  1. Γεια σου Ισμήνη!

    Αν και ζω στην Κωνσταντινούπολη εδώ και χρόνια, δεν έχω πάει σε αυτό το υπέροχο μουσείο. Ειδικά όταν είδα το παιδάκι που κρατάει το παιχνίδι του και το παιχνίδι εκεί μπροστά μας, απλά ανατρίχιασα! Μπράβο, κι εις ανώτερα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...