25 Μαρτίου 2013

#4. Να πάω σε 3 πάρκα - Mέρος Πρώτο: Βόλτα με τη μηχανή

Επιτέλους ΗΛΙΟΣ!!!!
Πλησιάζει το τέλος του πρώτου μήνα της άνοιξης, κι έχουμε παγώσει εδώ στην Πόλη!! Συννεφιά, βροχές, κρύο, αραιά (αλλά πολύ αραιά) και πού λίγος ήλιος... Χθες, Κυριακή, μας έκανε ΤΕΛΕΙΑ μέρα!!! Καθαρός γαλάζιος ουρανός και ήλιος φωτεινός και λαμπερός!! Ό,τι καλύτερο για βόλτες δηλαδή!!! 
Αποφασίσαμε να πάμε βόλτα με τη μηχανή!! Ίσως να είδατε την φωτογραφία με τα κράνη στο Instagram (ο λογαριασμός μου στο Instagram - isminnie).. 
Ήταν η πρώτη μου φορά που πήγα ως την άλλη πλευρά με τη μηχανή -σαν συνοδηγός πάντα.. Ήμουν ενθουσιασμένη και πραγματικά άξιζε τον κόπο.. Ξεκινήσαμε λοιπόν, για το Γιλντίζ Παρκ, Yıldız Park που βρίσκεται μεταξύ Beşiktaş και Ortaköy. Είχα ξαναπάει για μια σύντομη εκδρομούλα με το σχολείο, πριν 2 χρόνια (όταν είχα πρωτοέρθει στην Κωνσταντινούπολη), αλλά δεν είχα γυρίσει όλο πάρκο! Μπορείτε να δείτε εκείνη τη δημοσίευση εδώ!!
Για να ξεκινήσουμε την εκδρομούλα μας λοιπόν!!!!!

 Πρώτη στάση για φωτογραφίες, στον περιφερειακό, λίγο πριν τη γέφυρα!! Φοβερή η θέα.. καθόλου φοβερή η κίνηση πάντως, η οποία χειροτέρεψε αργότερα... Αλλά έτσι είναι τα πράγματα στην Πόλη!! Έχεις την αίσθηση ότι όπου κι αν πας γύρω σου κινούνται και οι υπόλοιποι 17.000.000 κάτοικοι της Πόλης!! Αλλά δεν μας πτοεί η κίνηση, άλλωστε με τη μηχανή ΤΣΟΥΠ ξεγλυστράμε ανάμεσα από τα αυτοκίνητα εύκολα και γρήγορα!!

Παρτέρια, λουλούδια, γρασίδι!! Παντού και πάντα στην Πόλη, υπάρχουν όμορφες πολύχρωμες συνθέσεις!! Αυτό είναι κάτι που μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση, από την πρώτη στιγμή που επισκέφτηκα την Πόλη! Πάντα είναι περιποιημένα.. Κατά μήκος του περιφερειακού, σε όλες τις εξόδες και στροφές των δρόμων, παντού λουλούδια!!! Επίσης, η Κωνσταντινούπολη είναι υποψήφια πόλη για να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020!

Φτάσαμε, λοιπόν, στο Yıldız Parkı! Μπορείτε να περπατήσετε, αλλά μπορείτε να μπείτε μέσα με το αυτοκίνητο (πληρώνετε για το αυτοκίνητο). Πρόκειται για ένα τεράστιο και καταπράσινο πάρκο!! Μπορείτε να κάνετε βόλτα στα μονοπάτια, στο δασάκι, πικνικ στο γρασίδι ή στα τραπεζάκια, να πιείτε τον καφέ σας στις καφετέριες/κιόσκια, να βγάλετε αμέτρητες φωτογραφίες, να συναντήσετε πολλές νύφες που φωτογραφίζονται επίσης και άλλα πολλά!! 
Χαλλλλλλαρωτικό τοπίο...  
Μια πάπια μα ποιά πάπια...
Περιμένοντας για ξενάγηση (τούρκικα και αγγλικά) στο Yıldız Şale. Ένα μικρό ταπεινό παλατάκι για τους μουσαφιραίους του σουλτάνου Αμπντουλχαμίτ ΙΙ. Σάλες, δωματιάαααρες, χρυσά, πολυέλαιοι, χαλιά, κρύσταλλα!! ΟΥΑΟΥ!!! Ενθουσιάστηκα, αλλά δεν επιτρέπονταν οι φωτογραφίες.. δυστυχώς!
Η είσοδος της βίλλας Yıldız Şale!
 Συνεχίζοντας την βόλτα μας βρεθήκαμε στο Malta Köskü, το οποίο χρησιμοποιούνταν για ξεκούραση, χαλάρωση και αγνάντεμα του Βόσπορου. Τώρα είναι καφετέρια-εστιατόριο και οι τιμές είναι λογικές παρόλη τη χλιδή που εκπέμπει το Κιόσκι! Πρόκειται για την αλυσίδα BELTUR που θα έχετε δει ίσως στην παραλία της Πόλης. Αν λοιπόν θες να νιώσεις ότι πίνεις το τσάι σου σαν βασιλιάς σουλτάνος, είναι μια πολύ ωραία επιλογή!!

Συντριβάνι στο εσωτερικό του Κιοσκιου! 
Η ατμόσφαιρα είναι μοναδική!! 
το ίδιο και η θέα!!
Συνεχίζοντας τη βόλτα μας, με τη μηχανή μας (δεν πολυπερπατήσαμε.. και δεν είμαι και πολύ περήφανη για αυτό) πήγαμε προς το Çadır Köşkü/Τσαντίρ Κιόσκι (γιατί το λένε τσαντίρι δεν κατάλαβα...). Είναι το ίδιο συντριβάνι που είχαμε δει τότε με τα παιδάκια! Και το Κιόσκι είναι επίσης καφετέρια-εστιατόριο της ίδια αλυσίδας, οπότε διαλέγετε ποιό σας αρέσει πιο πολύ!!

Çadır Köşkü
Πολυέλαιοι και γκραβούρες και εδώ!!

Ψηφίζω θέα Çadır Köşkü, αν και ήπια καφέ στο Malta Köşkü
Πραγματικά αναζωογονητική η βόλτα αυτή στο Πάρκο Γιλντίζ!! Μπορεί να μην περπατήσαμε ιδιαίτερα, αλλά το πράσινο, η όμορφη θέα, τα λουλούδια και η φύση στην μέση της μεγαλούΠολης, ήταν αρκετά για να ξεκουραστούμε, να πάρουμε μια ανάσα για την εβδομάδα που ξεκινά!! 
Σχεδιάζω να ξανάρθω.. να κάνω εκείνο το πικνικ με το κόκκινο καρό τραπεζομάντηλο που έλεγα και σ΄εκείνη τη πρώτη μου δημοσίευση στο πάρκο αυτό!!!
Για πληροφορίες σχετικά με το πάρκο πατήστε εδώ!!
Είπαμε ένα τελευταίο παπα στις παπιούλες και φύγαμε!!
 Όλη αυτή η βόλτα, μας άνοιξε την όρεξη!!
Κατευθυνθήκαμε προς Taksim. Πράγμα όχι τόσο εύκολο λόγω κίνησης βέβαια....
Πήγαμε, λοιπόν, για πιντέ (Πάααααλι) το οποίο τελευταία αρχίζω και το εκτιμώ αρκετά!! Βέβαια, δεν πρόλαβα να βγάλω φωτογραφία.. 
Έβγαλα όμως τη σούπα! Φακές βελουτέ με μια κηλίδα σαλτσολαδιού και λεμόνι!!!

 Στύβεις το λεμονάκι, βάζεις πιπεράκι και κόβεις κομματάκια την πίτα που σερβίρουν αντί για ψωμί!!
Την τίμησα δεόντως!!!!!

Να έχετε μια όμορφη εβδομάδα!!!
Τα λέμε!!!
Güle Güle!!!!

3 σχόλια:

  1. τέλειο!!!!!δεν έχω πάει ακόμα εκεί,μου χρωστας βόλτα στο δικό μας πάρκο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι κακό είναι αυτό Ισμήνη μου και δεν αφήνουν τις φωτογραφίες στα παλάτια...μεγάλο κόλλημα.
    Πάντως παρατηρώ ότι πολύ στα πιντέ το έχεις ρίξει...έχεις ξεσαλώσει.χαχα.
    Χαιρετισμούς και θα σου γράψω μείλ λείαν συντόμως

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Çadır Köşkü/Τσαντίρ Κιόσκι (γιατί το λένε τσαντίρι δεν κατάλαβα...) με τα φτωχά μου γερμανικά, "Τσαντίρ Κιόσκι" είναι το "εστεγασμένο περίπτερο", υπό τη σκέπη του οποίου (προσοχή την ορθογραφία εδώ κύριε διορθωτά μας) οι Ινδοευρωπαίοι "γύφτοι" έκαναν όνειρα ότι «ξάπλωναν» παρέα με την ... σουλτάνα ενδεδυμένη μόνο με το πολύχρωμο Tahitian pareo της!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...